Beantwoordt tweedehands auto aan koopovereenkomst?

vrijdag 19 februari 2021

Auteur: Angela Stolk

Een professionele autohandelaar koopt een auto van een particulier. Vervolgens meent de autohandelaar dat onder meer de kilometerstandniet juist is. Heeft de autohandelaar recht op schadevergoeding? Over die vraag sprak de kantonrechter van de rechtbank Noord-Holland zich uit.

Relevante feiten
Eiseres drijft een onderneming in tweedehands auto’s. Een particulier biedt zijn Volvo S80 3.2 met een kilometerstand van 173.945 km te koop aan. Partijen worden het eens voor een koopprijs van € 7.217,-. Op de koopovereenkomst zijn de algemene inkoopvoorwaarden van de autohandelaar van toepassing.

Op 6 december 2019 schrijft de autohandelaar de particuliere verkoper aan. De kilometerstand zou niet juist zijn. Daarnaast zou de versnellingsbak niet goed zijn. De verkoper is het daar niet mee eens engaat niet in op de eisen van de autohandelaar. De autohandelaar gaat naar de kantonrechter. Daar eist hij onder meer ontbinding van de koopovereenkomst.

Oordeel kantonrechter
Beschikte de auto die de autohandelaar kocht over de eigenschappen die deze op grond van de koopovereenkomst mocht verwachten? Dat is de vraag waarover de kantonrechter zich moet uitspreken. Een zaak voldoet volgens artikel 7:17 lid 1 en 2 Burgerlijk Wetboek (BW) niet aan de overeenkomst als de zaak niet de eigenschappen bezit die de koper mag verwachten.

De kantonrechter overweegt dat de bewijslast met betrekking tot de kilometerstanden de versnellingsbak op de autohandelaar rust. En dat de autohandelaar zijn punt niet bewijst. Want hij verwijst enkel naar een uitdraai met dealerinformatie, waarop een kilometerstand van ruim 300.000 is te zien. Echter staat daar niet bij op welke auto die kilometerstand slaat. Verder overlegt de autohandelaar een prijsopgave voor de reparatie van de versnellingsbak. Maar daaruit blijkt niet dat de versnellingsbak kapot was en moest worden vervangen.

De kantonrechter oordeelt verder dat de autohandelaar een zwaardere onderzoeksplicht heeft dan de particuliere verkoper. Want de autohandelaar is een professionele partij en de particuliere verkoper uiteraardniet. De autohandelaar had via de website carfax kunnen zien dat het gaat om een uit de VS geïmporteerde auto die bij een ongeval total loss werd verklaard.

De kantonrechter wijst de vorderingen van de autohandelaar af. De particuliere verkoper hoeft geen schadevergoeding te betalen.

Slot
Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen? Neem dan contact op door te bellen naar 0180 - 47 26 75. Of stuur een e-mail naar info@groenenboomadvocaat.nl. Wij helpen u graag!

De uitspraak vindt u hier.

Deel dit bericht via