Camperhuurder betaalt geen annuleringskosten

zaterdag 15 januari 2022

Auteur: Angela Stolk

Een camperhuurder verschuift zijn vakantie naar het volgende jaar vanwege corona. Het verhuurbedrijf vat dit op als een annulering en eist de volledige huurprijs op. Terecht?

Relevante feiten
Iemand huurt voor de periode van 6 mei tot 6 juni 2020 een camper. Vervolgens raadt de overheid vanwege de coronamaatregelen niet noodzakelijke reizen af. Daarnaast is de familie van de huurder getroffen door het coronavirus.

Door deze omstandigheden besluiten partijen telefonisch overleg te plegen. Hierbij geeft de huurder aan dat hij de huur van de camper een jaar wil opschuiven, naar de zomer van 2021. Hij stuurt hiervan ook een bevestiging per e-mail. Het verhuurbedrijf reageert met de mededeling dat wordt overgegaan tot een annuleringsprocedure. De huurder moet 100% van de huursom voldoen omdat de annulering binnen een maand voor vertrek is. Doorschuiven is volgens het bedrijf alleen mogelijk in hetzelfde jaar 2020. Gezien de situatie van de huurder is het verhuurbedrijf bereid om 75% van de huursom te rekenen, waarbij de huurder ook een voucher zal ontvangen om te gebruiken bij een nieuwe boeking vóór 31 december 2020.

De huurder accepteert het voorstel van de verhuurder niet. Het verhuurbedrijf gaat naar de kantonrechter. En vordert dat gedaagde 75% van de huursom moet betalen, met daarbij de wettelijke rente en incassokosten. De huurder eist op zijn beurt ontbinding van de huurovereenkomst en terugbetaling van de huurprijs.

Oordeel kantonrechter
In de annuleringsvoorwaarden van het verhuurbedrijf is opgenomen dat een annulering alleen per aangetekende post of e-mail kan worden gedaan. Hieraan is niet voldaan, nu partijen elkaar telefonisch hebben gesproken. Na dit telefoongesprek heeft gedaagde per e-mail laten weten de huurperiode te willen verschuiven naar 2021. Hieruit blijkt volgens de kantonrechter niet dat gedaagde wil annuleren.

De kantonrechter overweegt verder dat de (coulance) voorwaarden niet aan de huurder zijn gestuurd. Het verhuurbedrijf heeft de aangepaste voorwaarden (wegens corona) aan al haar klanten doorgestuurd, maar niet aan gedaagde.

De kantonrechter oordeelt dat een gewijzigde overeenkomst tot stand kwam. Partijen kwamen overeen dat de reservering werd verplaatst. De huurder hoefde er daarbij niet van uit te gaan dat dit binnen het kalenderjaar 2020 moest plaatsvinden. De verhuurder had dit niet gezegd.

De huurder wil de overeenkomst in stand houden, en de camper huren in 2021. Het verhuurbedrijf wil geen camper meer ter beschikking stellen. De kantonrechter oordeelt dat de verhuurder daarmee in verzuim is om aan zijn verplichting te voldoen. De kantonrechter wijst daarom de vordering van de huurder om de huurovereenkomst te ontbinden toe. De aanbetaling van de huurder van € 1.372,80 moet de verhuurder terugbetalen aan de huurder. Ook wordt de verhuurder veroordeeld om de proceskosten van de huurder te betalen.

De les
Maak duidelijke afspraken over de huurperiode en de consequentie van het verplaatsen hiervan. Zodat het voor partijen helder is of er sprake is van een annulering of een gewijzigde overeenkomst. Dit voorkomt problemen over de huurperiode met bijbehorende betaling.

Slot
Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen? Neem dan contact op door te bellen naar 0180 - 47 26 75. Of stuur een e-mail naar info@groenenboomadvocaat.nl. Wij helpen u graag!

De uitspraak vindt u hier

Deel dit bericht via