Ontslag op staande voet, doe het goed

woensdag 31 maart 2021

Auteur: mr. drs. Harry Groenenboom

Ontslag op staande voet, doe het goed

Op 24 februari publiceert de rechtbank Noord-Holland twee uitspraken over ontslag op staande voet. Als voorbeelden van hoe het niet en wel moet?

Inleiding

De vorige twee blogs gingen over ontslag op staande voet. De blog van 1 maart gaat over een uitspraak van de kantonrechter waarin het ontslag op staande voet stand houdt. De blog van 22 maart heeft als onderwerp een uitspraak van de kantonrechter waarin het ontslag op staande voet onderuit gaat. Opvallend is dat de rechtbank Noord-Holland de betreffende uitspraken op dezelfde datum publiceert, namelijk op 24 februari. Dat zal geen toeval zijn. Kennelijk ziet men in de beide uitspraken een voorbeeld van hoe het niet en hoe het wel moet. Het feit dat één van de uitspraken van 24 november 2020 is maakt dat des te meer waarschijnlijk.

Het loont daarom de moeite om nog een keer op deze uitspraken terug te komen.

Hoe het niet moet

In de uitspraak waarin het ontslag op staande voet geen stand houdt, valt op dat de werkgever in eigen persoon procedeert. Hij laat zich niet bijstaan door een advocaat of een jurist. En voor wat betreft de burn-out van zijn werkneemster ook niet door een bedrijfsarts of arbodienst. Geheel op basis van eigen inzicht beslist hij dat zijn werkneemster geen last heeft van een burn-out. En ook, dat dit dus een terecht ontslag op staande voet oplevert. Hiermee brengt hij zijn werkneemster in een positie dat zij genoodzaakt is om het ontslag op staande voet aan te vechten via de kantonrechter. Elke arbeidsrechtadvocaat kan deze werkgever vertellen dat het bij de kantonrechter voor hem alleen maar verkeerd kan aflopen.

Eigenwijsheid en doorzettingsvermogen kunnen een ondernemer ver brengen. Maar een werkgever die deze eigenschappen bij een probleem met een werknemer inzet zonder kennis te hebben van het arbeidsrecht, helpt zich zomaar van de wal in de sloot. Daarvan toont de uitspraak van 24 november 2020 een sterk staaltje.

Hoe het wel moet

De uitspraak van 21 januari laat zien hoe het wel moet. Om te beginnen laat deze werkgever zich juridisch bijstaan bij de kantonrechter. Maar wat nog veel belangrijker is: deze werkgever stelt zich van meet af aan redelijk op tegenover zijn werknemer. Hij gaat daarmee in gesprek en komt aan zijn bezwaren tegen de tijdstippen waarop werkgever hem inroostert tegemoet. Als de werknemer desondanks nalaat om op de aangegeven tijd op het werk te verschijnen, kan de werkgever hem rechtsgeldig op staande voet ontslaan. Daarbij is van belang dat de werkgever de reden voor het ontslag op staande voet duidelijk en ondubbelzinnig schriftelijk bevestigt. De werknemer weet dus welk verwijt de werkgever hem maakt. Bij de kantonrechter vecht hij dat verwijt uiteraard aan maar dat baat hem niets. Het verwijt van de werkgever is terecht.

Slot

Zo blijkt maar weer: een goede aanpak maakt een wereld van verschil bij ontslag op staande voet.

Meer weten? Bel naar 0180 – 47 26 75. Of stuur een e-mail naar info@groenenboomadvocaat.nl.Wij zijn u graag van dienst!

Deel dit bericht via